Opvallen met AI: 4 slimme solicitatietips

Blog

Hoe Artificial Intelligence jou helpen met solliciteren? Wij hebben 4 tips voor je!

Solliciteren kan best lastig zijn! Je moet eerst vacatures vinden die bij jouw profiel passen, daarna uitzoeken hoe je met je motivatie en cv zo goed mogelijk overkomt, en als je op gesprek mag wil je natuurlijk ook een goede indruk maken. Dat zijn veel stappen die je tot een goed einde moet brengen als je die droombaan wilt. 

Gelukkig hoef je niet alles meer alleen te bedenken: met de opkomst van AI-tools zijn er ook nieuwe mogelijkheden ontstaan om je te onderscheiden van andere sollicitanten. In dit artikel delen we vier tips over hoe je verschillende AI-tools kunt benutten om succesvol te solliciteren naar jouw droombaan.

Tip 1: Laat AI je sollicitatiebrief schrijven en je cv upgraden

Iedereen kent ondertussen ChatGPT: een geavanceerd taalmodel dat allerlei vragen kan beantwoorden en tekst aflevert die bijna niet meer te onderscheiden is van wat een mens kan schrijven. Maar wist je dat je ChatGPT kunt inzetten om je sollicitatiebrief te schrijven en je cv te upgraden? Voer enkele keywords in die jij belangrijk vindt of stuur ChatGPT een link naar je LinkedIn-profiel en vraag de AI om een brief te schrijven op basis van jouw profiel en de functie waar je voor solliciteert. Het resultaat is wellicht nog niet zo persoonlijk als je zou willen, dus voeg zeker nog wat informatie toe die jou als mens uniek maakt.

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van andere AI-tools zoals Resume.io, waarmee je op basis van je input een professioneel ogend cv kunt genereren. Deze tools bieden sjablonen, suggesties en advies om je documenten te optimaliseren en indruk te maken op werkgevers.

Tip 2: Gebruik AI voor een originele invalshoek in je sollicitatiebrief of e-mail

HR-medewerkers zien ontzettend veel cv’s! Als jij een unieke invalshoek vindt, dan valt jouw sollicitatie extra op. Sowieso speelt hier een stukje persoonlijkheid mee, en waar je solliciteert: als je video editor bent dan solliciteer je bijvoorbeeld met een leuk filmpje, als je data analist bent dan kun je opvallen door gebruik te maken van cijfers en data. 

Een AI-tool die je daarbij kan helpen is Crystal: deze tool, oorspronkelijk bedoeld voor sales, genereert automatisch een persoonlijkheidsprofiel van de ontvanger. Op basis van deze inzichten kun je je schrijfstijl, toon en woordkeuze aanpassen om beter aan te sluiten bij de persoonlijkheid van de werkgever. Dit kan je sollicitatiebrief of e-mail een persoonlijke touch geven en de aandacht trekken.

Tip 3: Verbeter je sollicitatie met AI-gedreven videopresentaties

Traditionele sollicitatiegesprekken worden steeds vaker vervangen door videopresentaties. AI-tools zoals HireVue bieden geautomatiseerde videointerviews met spraak- en gezichtsanalyse. Deze analyses kunnen je helpen je presentatievaardigheden te verbeteren door feedback te geven op je spreektempo, lichaamstaal en woordkeuze. Door gebruik te maken van deze tools kun je steeds zelfverzekerder en professioneler overkomen tijdens je sollicitatiegesprek.

Tip 4: Gebruik AI voor een geautomatiseerde banenzoektocht

Het zoeken naar relevante vacatures kan tijdrovend zijn, maar AI-tools kunnen dit proces versnellen en vereenvoudigen. En daar hoef je niet heel ver voor te zoeken: ook LinkedIn Jobs maakt gebruik van AI-algoritmen om vacatures te matchen met jouw profiel en interesses. Zo krijg je relevante vacatures te zien op basis van jouw werkervaring, vaardigheden en connecties.

Geen fan van LinkedIn? Dan is er bijvoorbeeld Jobscan: deze tool checkt je cv en stelt specifieke keywords voor die ervoor kunnen zorgen dat je cv opvalt in veelgebruikte HR-tools of zogeheten Applicant Tracking Systems. Daarnaast kan Jobscan ook je cv vergelijken met de vacature en kijken in hoeverre de twee overeenkomen. Zo weet je in één oogopslag wat je kunt aanpassen om nog beter uit de verf te komen. 

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer AI-tools ontdekken die je kunnen helpen bij alles wat met solliciteren te maken heeft? Dan zijn hier nog 19 andere tools die je kunt proberen!

 1. Resumaker.ai: CV- en sollicitatiebriefgenerator.
 2. Interviewsby.ai: Leer betere sollicitatiegesprekken voeren.
 3. WonsultingAl: Een compleet pakket aan Al-tools voor het zoeken naar een baan.
 4. TheJobForMe: Krijg gepersonaliseerde aanbevelingen voor een baan.
 5. Career Circles: Helpt mensen die ontslagen zijn om nieuw werk te vinden.
 6. JobHunnt: Door Al aangedreven assistent voor sollicitaties.
 7. Existential: Al aangedreven aangepast loopbaanadvies.
 8. Aragon: Verander je selfies in door Al gegenereerde profielfoto's.
 9. Rec;less: Banen zoeken met door de community aangestuurde vacature-matching.
 10. JobProfile.io: Maak binnen enkele minuten prachtige cv's.
 11. Practice Interview: Chatbot voor het voorbereiden van sollicitatiegesprekken.
 12. Network Al: Verbind met professionals uit de industrie.
 13. CareerHub Al: Upgrade je carrière met de kracht van Al.
 14. FutureFinder.Al: Persoonlijke onderwijs- en loopbaanadviseur.
 15. Mimir: Persoonlijke coaching via Al-chats.
 16. JobInterview.coach: Een volledig Al-platform voor sollicitatiegesprek coaching.
 17. Engage Al: Helpt LinkedIn-gebruikers hun netwerk uit te breiden met behulp van Al.
 18. Yoodli: Verbeter je communicatievaardigheden met behulp van Al.
 19. Kickresume: Door Al aangedreven cv-bouwer.

Veel plezier met het uittesten van al deze tools!

Ben jij van plan om in de toekomst AI te gebruiken bij je sollicitatie? Heb je een succesverhaal of ken je nog een bruikbare tool? Laat het ons weten via info@omegasearch.nl

Mark

Barth

Founder

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Mark

Email
Mark

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.