Simpele tips voor een goede motivatiebrief

Blog
Sollicitatietips

Hoe schrijf je een knallende motivatiebrief? In deze blog geven we je een aantal simpele tips om je op weg te helpen.

Een motivatiebrief is voor bijna iedere sollicitatie vereist, wanneer je niet via een recruiter solliciteert. Ondanks dat een motivatiebrief vaak wordt gezien als een verplicht nummertje, is een het juist een mooie kans om op te vallen. Om op te kunnen vallen, moet je natuurlijk wel de juiste informatie opschrijven; het bedrijf waar je gaat solliciteren wil namelijk weten wat jij voor hen kan betekenen. Het is aan jou dus de taak om jouw toegevoegde waarde kort en bondig toe te lichten. Maar… hoe doe je dat eigenlijk? Hoe schrijf je een knallende motivatiebrief? In deze blog geven we je een aantal simpele tips om je op weg te helpen.


Een goed begin is het halve werk
Begin goed! In je introductie is het van belang dat je direct de aandacht weet te pakken. Met dit feitje ben je waarschijnlijk plat gebombardeerd bij alle essays die je op de middelbare school hebt moeten schrijven, maar ja: ook hier komt het weer van pas. De aandacht kun je bijvoorbeeld grijpen door te beginnen met een kleine anekdote, om uit te leggen hoe je geïnteresseerd bent geraakt in de specifieke industrie waar je voor solliciteert. Hoe dan ook is een anekdote geen vereiste. Het is in ieder geval van belang dat je in je introductie vermeldt voor welke functie je solliciteert en hoe je die vacature hebt gevonden.

Een motivatiebrief gaat verder dan een CV
Vervolgens is het essentieel dat je uitlegt waarom jij geschikt bent voor deze vacature. Let wel op: een motivatiebrief is niet bedoeld om je CV toe te lichten! Lees voorafgaand aan het schrijven van het middenstuk goed de vacature door. Leg jouw kwaliteiten eens naast de vereisten van de vacature, en bedenk waarom deze rol goed bij jou past. Je kunt dit goed toelichten aan de hand van voorbeelden van situaties waarin jij gebruik moest maken van deze vereiste kwaliteiten.
Daarnaast wil het bedrijf in kwestie natuurlijk ook weten waarom jij bij hen wil werken en wat je bij hen hoopt te leren. Het is daarom belangrijk dat je specifieke factoren benoemt die het bedrijf voor jou aantrekkelijk maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: de organisatiestructuur, de projecten die ze doen, de sfeer op de werkvloer of hun kernwaarden. Het is tevens altijd goed om op te schrijven wat je bij dit bedrijf wil leren. Kortom: uit het middenstuk van je motivatiebrief moeten zowel jouw kwaliteiten, als jouw motivatie om bij het bedrijf in kwestie blijken.

Goed afsluiten
Eindig kort en krachtig! Verwijs in je slot naar een mogelijke vervolgstap. Zo kun je eindigen met: “Graag licht ik mijn enthousiasme voor deze functie verder toe in een persoonlijk gesprek”. Sluit vervolgens af door de lezer te bedanken voor zijn of haar tijd.

Geen motivatiebrief schrijven?
Je kunt natuurlijk ook via ons solliciteren bij een mooi bedrijf binnen Finance, Consultancy of Tech. In dit fungeren wij als jouw motivatiebrief. Wij bellen altijd met een kandidaat om diegene te vragen naar jouw studie, werkervaringen en andere extracurriculaire ervaringen. Hier maken wij vervolgens een notitie van, die we opsturen naar het bedrijf waar jij goed bij past. Kijk eens op onze website bij de vacatures en neem vooral contact op als je geïnteresseerd bent!

Pierre

den Hollander

Senior Recruitment Consultant

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Pierre

Email
Pierre

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.