Hoe ga je om met afwijzing?

Sollicitatietips
Blog
Bedrijfsleven

Een 'nee' te horen krijgen is nooit leuk, maar is een belangrijk leermoment in een sollicitatieproces. In deze blog van Omega Search leren we je daarom hoe je het beste om kunt gaan met afwijzing.

Zodra je een sollicitatieprocedure ingaat, wil je natuurlijk ook aangenomen worden. Dit is echter niet altijd het geval. Hoe ga je om met een afwijzing? Ondanks dat het niet leuk is om afgewezen te worden kun je er wel veel van leren. Je moet het maar zo zien: met elke afwijzing ben je weer een stap dichter bij je droombaan. Zelfs Michael Jordan is op vijftienjarige leeftijd uit het basketball team gezet op de middelbare school, omdat hij ‘de skills niet had om basketballer te worden’. Oprah Winfrey werd door haar werkgever ontslagen, omdat ze niet geschikt zou zijn voor TV. En Walt Disney omdat hij geen verbeelding en goede ideeën zou hebben. Zo zie je maar weer: “Rejection is just redirection”. Er zijn meerdere manieren waarop een Recruiter het nieuws kan overbrengen. Het kan zijn dat je per mail, telefonisch of direct na de sollicitatie te horen krijgt dat de keuze niet op jou is gevallen. Hoe reageer je nou op zo’n afwijzing?


Stap 1: Bedanken
Het is altijd goed om de persoon in kwestie te bedanken voor zijn of haar tijd. Vermeld dat je het jammer vind en dat je hen wilt bedanken voor de tijd en moeite. Mocht je later een leuke vacature tegenkomen bij dezelfde werkgever, heb je in ieder geval een goede indruk achter gelaten en kun je gelijk een mailtje sturen met je interesse. Blijf altijd professioneel en zeg geen dingen waar je achteraf spijt van zult krijgen. Je kunt iets zeggen als: “Ik vind het fijn dat ik op gesprek mocht komen. Jammer dat de keuze niet op mij is gevallen. Ik wens jullie nog veel succes in het vinden van de juiste persoon.”

Stap 2: Verwerken
Het is uiteraard vervelend om afgewezen te worden voor een baan, maar vat het niet te zwaar op. Het is vaak zo dat er meerdere kandidaten in het proces zitten en misschien sluit iemand anders beter aan op de functie eisen dan jij. Dit wil niet zeggen dat jij er niets van bakt. Wellicht past iemand anders beter in het team of bij de functie, of ben jij zelfs overgekwalificeerd. Dit soort momenten zijn er om van te leren en beter van te worden. Neem vooral even de tijd om de afwijzing te verwerken en te evalueren waar het aan zou kunnen liggen. Het is niet nodig om van slag te raken om een tegenslag.

Stap 3: Feedback vragen en oefenen
Probeer erachter te komen waarom je bent afgewezen en vraag om feedback en verbeterpunten. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een prachtig CV hebt, maar dat je jezelf onvoldoende hebt gepitcht. Of misschien heeft je CV geen goede eerste indruk gemaakt. Voor volgende sollicitaties is het belangrijk dat je zicht hebt op je zwakke punten en daarmee weet wat je kunt verbeteren voor de volgende keer. Zorg ervoor dat je deze feedbackpunten oefent met familie of vrienden.

Ben jij recentelijk afgewezen in een sollicitatieproces? Wij kunnen je helpen met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Op onze website staan verschillende handige blogs, waaronder tips om je CV te boosten en voor te bereiden voor een case-interview. Nieuwsgierig naar wat wij voor je kunnen betekenen? Stuur dan een mailtje naar info@omegasearch.nl

Pierre

den Hollander

Senior Recruitment Consultant

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Pierre

Email
Pierre

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.