Remote werken in 2023: de stand van zaken

Blog

Wat kun je in 2023 als medewerker vragen van je werkgever, of andersom, als werkgever van je medewerkers? We zochten het uit, met een speciale rol voor onze eigen remote medewerkers!

We kennen allemaal het verhaal: remote werken was tijdens COVID een bittere noodzaak en veel mensen hadden het best naar hun zin thuis aan de keukentafel. Dus COVID ging weer, maar remote werken bleef. Daardoor treedt nu spanning op in de arbeidsmarkt: werkgevers zien graag dat medewerkers weer vaker naar kantoor komen, maar die hebben daar in sommige gevallen weinig trek in. Sterker nog, voor sommige mensen is dit een reden om een baan af te wijzen of ontslag te nemen.

Dus wat is nu de stand van zaken als het gaat om thuis of remote werken? Wat kun je in 2023 als medewerker vragen van je werkgever, of andersom, als werkgever van je medewerkers? We zochten het uit, met een speciale rol voor onze eigen remote medewerkers!

Flexibel, maar lastig af te bakenen

Thuis of remote werken geeft je een grotere flexibiliteit en in veel gevallen een betere werk-privébalans. Je kunt je werktijden aanpassen aan je persoonlijke behoeften, zoals je werk organiseren rond je gezin of persoonlijke activiteiten. Je kunt zelf je schema aanpassen en tijd vrijmaken om de hond uit te laten, de kinderen op te halen, of boodschappen te doen. De nadruk ligt minder op hoeveel uren en wanneer je achter je bureau zit, maar meer op het resultaat van je werk. 

Aan de andere kant kan werken op kantoor structuur bieden aan je dagelijkse leven. Op vaste tijden naar kantoor gaan helpt sommige mensen om duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé. Zij vinden het fijn om op gezette tijden te werken en na hun werkdag alle werkgerelateerde zorgen achter zich te laten. Een kantooromgeving biedt bovendien een gestructureerde setting en een professionele sfeer die sommige mensen motiveert en hen helpt om zich te concentreren op hun taken.

Onze collega en recruiter Jorit werkt al een tijdje remote vanuit zijn camper in Portugal, we vroegen hem om zijn mening hierover: ‘De vrijheid is inderdaad een enorm voordeel. We parkeren gewoon waar we willen met deze camper. Als ik klaar ben met werken en de laptop kan dicht, dan sta ik bijvoorbeeld al vlak aan het strand waar ik wilde gaan kitesurfen. Dat is voor mij een grote motivatie om te bewijzen dat remote werken gewoon mogelijk is.‘ 

Dat beaamt Wies, die tijdens haar studie in Parijs deeltijds werkte als research associate voor Omega Search: ‘Ik kon hier gewoon gezellig in een cafeetje gaan zitten met een koffie en zo echt van de stad genieten. Dat is toch wat je wilt als je in Parijs bent!’

Productief zonder toezicht? Dat kan zeker.

Het is een heikel punt bij remote werken: de productiviteit. Jorit zegt hier het volgende over: ‘Ik heb zelf wel het idee dat ik harder werk. Ik word niet afgeleid dus kan gewoon lekker doorwerken. En je wil natuurlijk graag bewijzen dat je ook heel goed remote je werkzaamheden kan doen.’ 

Het idee van Jorit wordt ondersteund door onderzoek van Fortune en van Harvard Business Review. Deze laatste concludeerde dat werknemers die gelukkig of tevreden zijn, gemiddeld 31 procent productiever zijn en 37 procent meer verkopen. Bij remote werkers zou dat geluk ontstaan door een werkplek te creëren die voor hen het beste werkt. Of doordat ze een dusdanig groot gevoel van voldoening krijgen van de plaats van waaruit ze werken. 

Maar de grootste zorg van werkgevers is natuurlijk: maken je remote collega’s geen misbruik van hun vrijheid? 

Dat bevestigt ook Mark, founder van Omega Search: ‘Bij onze remote collega’s vind ik duidelijk communiceren het allerbelangrijkste. Ik vind het fijn om hen de vrijheid te geven, maar in ruil wil ik wel inzicht in wat ze doen. Ze moeten dus ook tonen dat ze assertief zijn en zelf verantwoordelijkheid nemen om te rapporteren. Dat vind ik alleen maar logisch.’ 

Een hecht team vanop afstand

Thuiswerken bevalt niet iedereen: sommige mensen houden van dagelijks contact met collega’s en voelen zich thuis wat geïsoleerd. De informele gesprekken en samenwerking die vaak op kantoor plaatsvinden zorgen voor saamhorigheid en een teamgevoel, wat je mist wanneer iedereen ergens anders zit. 

Mist Jorit het samenwerken op kantoor? ‘Zeker, ik mis dit heel erg! Recruitment is echt een teamsport. Dus als remote werker moet ik er elke dag voor waken dat ik niet op mijn eigen eilandje zit. Ik kom ook regelmatig terug naar Nederland om heel intensief een periode samen te werken, zodat ik de voeling met wat er op kantoor gebeurt niet verlies.’

Voor Wies in Parijs lag dat enigszins anders: zij kon altijd op de universiteit terecht, waar ze omringd werd door studenten die ook daarheen kwamen om hun werk te doen. ‘Dat maakte de ervaring voor mij wel anders dan bij Jorit: ik was altijd omringd door mensen die ook bezig waren met hun (school)werk. Dan voel je je nooit echt alleen.’ 

Dus is remote werken nu goed of slecht?

Helaas is de conclusie niet eenduidig: remote werken heeft simpelweg voor- en nadelen, net zoals op kantoor werken. Wat voor jouw team het beste werkt hangt af van individuele voorkeuren, het type werk en de aard van de organisatie. Hoewel op kantoor werken zeker zijn voordelen heeft, zijn de verworven vrijheden van covid ondertussen flink ingebakken: in een studie van ADP uit 2022 onder 32.000 werknemers, bleek dat tweederde van de werknemers van baan zou veranderen als ze weer fulltime naar kantoor zouden moeten. En door veel vrijheid te bieden als werkgever, spreek je precies deze mensen aan!

Dus we moeten het antwoord schuldig blijven. De conclusie is wellicht een flexibele aanpak, waarin beide werkmethoden hun plaats hebben, kan waarschijnlijk het beste van beide werelden bieden voor zowel werkgevers als werknemers.

Mark

Barth

Founder

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Mark

Email
Mark

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.