Solliciteren in de Zomer: Tips voor werkzoekenden

Blog
Sollicitatietips

Solliciteren in de zomer? Is dat wel slim?

Solliciteren in de Zomer: Tips voor werkzoekenden

De zon schijnt, het festivalseizoen is in volle gang, de caravans trekken naar het zuiden en jij? Jij gaat op zoek naar een baan. Als werkzoekende vraag je je misschien af of het wel de juiste periode is om te solliciteren. Is het nou lastiger of makkelijker om een baan te vinden tijdens de zomermaanden? We zochten het voor je uit en geven je wat tips om je zoektocht een duwtje in de rug te geven.

1. Solliciteren in de zomer: lastiger of niet?

Ja tuurlijk! Of dat dachten we tenminste, maar het antwoord blijkt toch iets genuanceerder. Enerzijds is er bij veel bedrijven minder activiteit tijdens de zomermaanden, omdat dan de meeste mensen met vakantie zijn en beslissingen worden uitgesteld tot na de vakantieperiode. Hierdoor kan je sollicitatieproces trager verlopen en kan het langer duren voordat je een reactie krijgt. Anderzijds zijn er sectoren die juist in de zomer pieken, zoals toerisme, horeca en seizoensgebonden industrieën, waar vacatures in overvloed zijn. Dus het antwoord op deze vraag hangt ook voor een groot deel af van waar je solliciteert.

Ook niet te verwaarlozen: veel studenten studeren in deze periode af en gaan op zoek naar hun eerste werkervaring. Als je op zoek bent naar een startersfunctie of stage heb je dus een stuk meer concurrentie in de zomer. 

2. Wat is de allerbeste tijd om te solliciteren?

Zoals je hierboven al kon lezen is de zomer niet het allerbeste seizoen om te solliciteren. Uit onderzoek blijkt dat die eer voor de lente en herfst is. In de lente gaan bedrijven vaak op zoek naar nieuwe werknemers om hun teams te versterken voor het drukkere zomerseizoen, terwijl in de herfst veel organisaties hun budgetten voor het nieuwe jaar bepalen en nieuwe projecten starten. 

En in de winter? Ook geen ideaal seizoen: eerst zijn er de vele feestdagen en bijbehorende afwezigheden, daarna krijgen veel bedrijven in januari hun nieuwe budgetten en zijn ze in het begin eerder spaarzaam. Dat betekent dus: lange procedures en weinig vacatures.

3. Welke mindset hebben recruiters en bedrijven in de zomer? 

Recruiters en bedrijven kunnen in de zomer een meer ontspannen mindset hebben, maar dat betekent niet dat ze geen vacatures hebben of op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. 

Veel recruiters blijven gewoon actief in de zomer, want de vraag naar personeel gaat ook dan gewoon door. HR managers en recruiters denken immers wat verder vooruit, aan de vacatures die ook na de vakantie ingevuld moeten zijn. Het kan dus alsnog een goed moment zijn om je te onderscheiden.

Tips om je slaagkansen te verhogen:

Wees proactief: Omdat veel bedrijven minder sollicitaties ontvangen in de zomer, kan het benaderen van een bedrijf waar je graag zou willen werken met een open sollicitatie je kansen vergroten.

Netwerken: Maak gebruik van sociale evenementen in de zomer om te netwerken en contacten te leggen in de industrie waarin je geïnteresseerd bent. Veel bedrijven organiseren informele bijeenkomsten en netwerkevenementen tijdens deze periode.

Flexibiliteit: Als je in staat bent om flexibel te zijn met je startdatum, kan dit gunstig zijn voor werkgevers die te maken hebben met vakanties van werknemers.

Wat is nu de conclusie? Hoewel solliciteren in de zomer zijn uitdagingen kan hebben, biedt het ook unieke kansen om je te onderscheiden en je slaagkansen te vergroten. Wees proactief, netwerk en toon je flexibiliteit om een voorsprong te krijgen op je concurrenten op de arbeidsmarkt. Veel succes met je sollicitaties en geniet van een geweldige zomer!

Mark

Barth

Founder

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Mark

Email
Mark

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.