Solliciteren kan je leren

Blog
Sollicitatietips

Bij Omega Search begeleiden wij kandidaten gedurende het gehele sollicitatieproces. In deze blog geven wij een aantal suggesties voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Introductie
Bij Omega Search begeleiden wij kandidaten gedurende het gehele sollicitatieproces. Wij begrijpen goed hoe spannend het kan zijn om te solliciteren, en als ervaringsdeskundigen op de arbeidsmarkt hebben wij belangrijke tips voor een sterke voorbereiding. In deze blog geven wij een aantal suggesties voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Kernkwadranten
Allereerst is het belangrijk om goed in kaart te hebben wat jouw goede en slechte kwaliteiten zijn. Je kunt altijd goede vrienden of familie vragen om je te helpen, indien je het moeilijk vindt om jouw eigenschappen onder woorden te brengen. Een tip is om hierbij gebruik te maken van het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman. Dit model laat zien dat jouw kernkwaliteit kan veranderen in een valkuil, wanneer je erin doorslaat. Zo zou daadkracht bijvoorbeeld een kwaliteit van je kunnen zijn. Echter, wanneer je hierin doorslaat kun je wel eens drammerig overkomen. Door jouw daadkrachtigheid ben je waarschijnlijk allergisch voor mensen die zich passief opstellen. Het is dus voor jou een uitdaging om wat geduldiger te zijn.

Schermafbeelding%2B2022-05-03%2Bom%2B10.36.33.jpg

In een sollicitatiegesprek is de organisatie waar je bij solliciteert geïnteresseerd in jouw vermogen tot zelfreflectie. Het is daarom goed als je, naast je goede eigenschappen, ook kunt uitleggen op welke punten je nog zou kunnen verbeteren. Je kunt vaak het meest leren van de mensen waar jij allergisch voor bent, omdat zij (te) veel hebben van hetgeen dat jij nodig hebt.

STARR-methode
Hierop aansluitend, zal de organisatie waarbij je solliciteert hoogstwaarschijnlijk vragen stellen om meer te weten te komen over jouw omgang met bepaalde situaties op de werkvloer. Een voorbeeld van zo’n vraag is: ‘Hoe overtuig jij iemand die een andere mening heeft?’. Om een dergelijke vraag te beantwoorden, is de STARR-methode een goede tool. De afkorting ‘STARR’ staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Wij zullen je uitleggen hoe je deze methode toepast.

Je beschrijft een Situatie waarin jij iemand moest overtuigen met een andere mening. Je beschrijft daarna de Taak die nodig was om de mening van de ander te veranderen. Vervolgens beschrijf je de Actie die je moest ondernemen om die taak te volbrengen. Vertel daarna het Resultaat van deze actie en het proces ervan. Tot slot is het van belang dat je Reflecteert op dit resultaat om te kijken hoe je deze situatie een volgende keer zou aanpakken.


Authenticiteit:
Naast het analytische denken uit de STARR-methode en de zelfreflectie van jouw kernkwadranten, is het belangrijk dat je dichtbij jezelf blijft. Doe je daarom niet anders voor dan je bent. Probeer een originele koppeling te maken tussen jezelf en hetgeen waar het bedrijf in kwestie voor staat. Wellicht kun je ook vast bedenken waar jij hoopt dat het bedrijf heen groeit en de manier waarop jij dat zou aanpakken. Hierin mag je best een kritisch noot plaatsen, maar pas hier wel mee op.


Wij begrijpen als geen ander dat het fijn is om even met iemand te sparren die je kan helpen bij het kijken naar een goede match voor jouw kwaliteiten en interesses. Omega Search staat daarom altijd open voor het geven van advies in het oriëntatieproces op een vervolgstap.

Jorit

de Groot

Senior Recruitment Consultant

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Jorit

Email
Jorit

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.