Uitleg van de SMART-methode

Blog
Sollicitatietips

Doelen stellen is een belangrijk onderdeel van het behalen van succes, of het nu gaat om persoonlijke of professionele prestaties. In deze blog leggen wij je uit wat SMART doelen zijn en hoe je ze kunt formuleren.

Doelen stellen is een belangrijk onderdeel van het behalen van succes, of het nu gaat om persoonlijke of professionele prestaties. Het stellen van doelen kan echter lastig zijn, vooral als ze niet goed zijn geformuleerd. Een veelgebruikt framework om doelen op de juiste manier te formuleren is het SMART framework. In deze blog leggen wij je uit wat SMART doelen zijn en hoe je ze kunt formuleren.

Wat is SMART?
SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Dit betekent dat een SMART doel duidelijk omschreven moet zijn, meetbare resultaten moet hebben, haalbaar moet zijn en een deadline moet hebben.

Specifiek
Het eerste onderdeel van een SMART doel is dat het specifiek moet zijn. Dit betekent dat het doel duidelijk omschreven moet zijn en dat je precies weet wat je wilt bereiken. Een doel zoals "meer omzet genereren" is niet specifiek genoeg. Het is beter om een doel te formuleren zoals "de omzet met 10% verhogen door meer klanten aan te trekken".

Meetbaar
Een SMART doel moet meetbaar zijn. Dit betekent dat je in staat moet zijn om de voortgang van het doel te meten en te evalueren. Een doel zoals "beter worden in presentaties geven" is niet meetbaar genoeg. Het is beter om een doel te formuleren zoals "de presentatie score met 20% verbeteren in de komende zes maanden".

Acceptabel
Een SMART doel moet acceptabel zijn. Dit betekent dat het doel binnen de mogelijkheden en waarden van het individu moet passen. Een doel zoals "80 uur per week werken om promotie te maken" is niet acceptabel. Het is beter om een doel te formuleren zoals "meer verantwoordelijkheid krijgen binnen het huidige werkgebied door het volgen van een training".

Realistisch
Een SMART doel moet realistisch zijn. Dit betekent dat het doel haalbaar moet zijn. Een doel zoals "een marathon lopen zonder ooit te hebben getraind" is niet realistisch. Het is beter om een doel te formuleren zoals "een 5 kilometer race lopen binnen drie maanden na regelmatig trainen".

Tijdgebonden
Een SMART doel moet tijdgebonden zijn. Dit betekent dat er een deadline moet zijn om het doel te bereiken. Een doel zoals "10 kilo afvallen" is niet tijdgebonden. Het is beter om een doel te formuleren zoals "5 kilo afvallen in drie maanden door het volgen van een specifiek dieet en het sporten van drie keer per week".

Het SMART framework is een nuttige tool om doelen te formuleren die specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn. Door deze doelen te formuleren en ze in de praktijk toe te passen, zal je beter in staat zijn om je doelen te bereiken. Zorg ervoor dat je jouw doelen SMART formuleert en je zult snel zien hoe effectief dit kan zijn. 

Jorit

de Groot

Senior Recruitment Consultant

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Jorit

Email
Jorit

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.