Hoe voorkom ik een burn-out?

Bedrijfsleven
Blog

Jaarlijks kampt ongeveer 17% van de Nederlandse bevolking met burn-out klachten. Hoe kun je voorkomen dat je in een burn-out verzeild raakt?

Wellicht heb je wel eens het gevoel dat je de druk op de werkvloer niet goed aankunt, dat je work-life balance niet in harmonie is, of dat de inhoud van je werk niet goed bij je past. Dit en tal van andere oorzaken kunnen redenen zijn voor burn-out klachten. Als een dergelijke situatie te lang aanhoudt kun je je futloos, oververmoeid, gespannen en misschien zelfs ziek voelen. Geloof me, je bent niet de enige die wel eens last heeft van deze klachten. Jaarlijks kampt ongeveer 17% van de Nederlandse bevolking met burn-out klachten. Hoe kun je voorkomen dat je in een burn-out verzeild raakt?

Droombaan en work-life balanceSchrijf eens op hoe jouw ideale baan eruitziet. Hoe ziet de werkcultuur eruit: een losse sfeer of juist een beetje formeel? Zit je graag op kantoor of werk je liever vanuit huis? En hoe ziet de inhoud van het werk dat je doet eruit? Probeer, op een realistische manier, je huidige of toekomstige baan aan deze ideale baan te toetsen. Wees daarin eerlijk naar jezelf en zorg ervoor dat je huidige of toekomstige baan op een manier ingericht is die jou niet een overmatige hoeveelheid stress bezorgt.

Lifestyle
Los van de sfeer op de werkvloer en de inhoud van het werk is het ook belangrijk dat jij op jezelf let. Slaap, voeding en beweging zijn daarbij echt cruciaal. Ga eens sporten met je collega’s of pak eens de fiets. Zorg daarnaast dat je doordeweeks goed slaapt, niet te veel alcohol drinkt en dat je let op je dagelijkse inname cafeïne. Dit neemt niet weg dat enkele biertjes op de vrijmibo ook kunnen bijdragen aan ontspanning!

Kom voor jezelf op
Indien je je in een stressvolle situatie op werk bevindt is het belangrijk dat je goed je grenzen stelt. Zorg ervoor dat je met vrienden en familie praat over wat je dwarszit en denk na over een goede manier om dit op werk aan te kaarten. Probeer in kaart te brengen wat jou stress geeft en hoe je daar iets aan kunt doen. Als je ervan overtuigd bent dat je huidige baan niet geeft wat je nodig hebt, dan is het waarschijnlijk tijd om een overstap te overwegen.

Burn-out? Pak je rust!
Indien je al langere tijd kampt met spanningsklachten en je het gevoel hebt dat je geen grip op de situatie meer hebt, zorg dan dat je onmiddellijk rust neemt. Soms kan het voelen alsof stoppen geen optie is, omdat je veel druk voelt van buitenaf. Zorg dat je een afspraak maakt met een arts of psycholoog, zodat je met een professionele hulpverlener kunt kijken naar manieren om je weer beter en fitter te voelen.


Mocht je op zoek zijn naar een baan die beter bij je past, dan is het belangrijk om daar veel over te praten. Bedenk goed waar je naar op zoek bent. Indien je het fijn vindt om in dit proces begeleid te worden, staan wij altijd open voor een koffie, telefoontje of online gesprek. Je kunt ons mailen op: info@omegasearch.nl.

Surya

Baudoin

Research Associate

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Surya

Email
Surya

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.